zajrzało:

wtorek, 19 czerwca 2012

młody bigosik

panoszą się już od jakiegoś czasu, na straganach, w sklepach,półki pełne głów. podobno pustych...ale nie:)jak popukać to czuć ,że jędrna, zbita. więc przepyszna. młoda kapusta. jej smak najbardziej komponuje mi się z wędzonym boczkiem.i koperkiem. i mnóstwem przypraw. tak w tym poście niechaj będzie:)
potrzeba: sporej główki młodej kapusty, pęczka koperku, dwóch cebul, białej części pora, gałązki świeżego lubczyku, 10 deko wędzonego boczku, po szczypcie papryki ostrej, zielonego pudru(niebawem przepis), cukru, soli i szczypt dwóch granulowanego czosnku, odrobiny oleju.
i do gara:)
po kolei: kapustę obieramy z zewnętrznych liści i myjemy, kroimy w kostkę, może być większa lub mniejsza, jak kto lubi. cebulę obieramy i kroimy w kostkę, por kroimy w plasterki i razem z cebulą szklimy na dwóch łyżkach oleju. dorzucamy pokrojony w kostkę boczek i wytapiamy skwarki. na przesmażone wrzucamy kapustę i mieszamy. doprawiamy (z solą ostrożnie, bo boczek jest słony). lubczyk i koperek siekamy i wrzucamy do bigosiku. mieszamy, mieszamy, mieszamy. podlewamy wodą i gotujemy póki kapusta zmięknie.znów mieszamy, mieszamy, mieszamy. i gotowe!!!wcinamy z chlebem, ziemniakami lub samodzielnie. pyszności!!!
smacznego. mniamula.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz