zajrzało:

piątek, 17 sierpnia 2018

sałatka z przerośniętych ogórasków:)

zdarza się, że dostaję od kogoś przerośnięte ogórki, nie tak mocno, że już prawie same nasiona ale takie już nie do schrupania. dziwne kształtem baloniki, kulfoniki okrągłe itp. robię z nich pyszną sałatkę na zimę, która zimy z reguły nie doczekuje bo szybko znika.
potrzeba: cztery kilogramy ogórków, pół kilograma cebuli, czterech marchewek, 1/4 szklanki octu i 1/4 szklanki oleju, pięciu ząbków czosnku, dwóch garści koperku lub zielonej pietruszki, dwóch łyżek soli i pieprzu wg uznania.
ogórki i cebulę obieramy( jak ogórki maja ładną skórkę to nie trzeba obierać ) i kroimy na plasterki( najlepiej na szatkownicy na cienko ), marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnych oczkach. wymieszać warzywa ze sobą, osolić, dodać ocet, olej ,koperek(natkę) i ewentualnie pieprz. porządnie wymieszać i zostawić na kilka godzin, a nawet na noc. przełożyć do słoików, podlać odrobiną soku, który puścił przez noc i szczelnie zamknąć. pasteryzować 10 minut.




smacznego. mniamula.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz