zajrzało:

czwartek, 2 sierpnia 2018

entliczek pentliczek na upał chłodniczek

upał nieziemski jednych jara i to dosłownie , innych męczy. a na taką pogodę w sam raz sprawdzi się chłodnik. na pierwszy ogień ogórkowy. ogórasy mogą być przerośnięte z pestkami. nie zaszkodzą. zrobiłam wielki gar dla całej Rodziny i Znajomych ale przepis podam na litr maślanki. oczywiście można mnożyć a potem się chłodnikiem dzielić ...
potrzeba: na litr maślanki, trzy- cztery ogórki świeże, łyżeczka soli, pieprz do smaku, kilka listków selera, kilka gałązek koperku, maggi w płynie i czosnek w proszku lub dwa ząbki
 maślankę przelewamy do dużego garnka, ogórki obieramy ze skórki, zaczynając od jasnej strony i ścieramy na tarce o dużych oczkach. koperek i listki selera drobno kroimy. wrzucamy wszystko do maślanki i doprawiamy.
i to tyle... schładzamy i wcinamy.


smacznego. mniamula.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz